Witaj Gość

Zaloguj się lub Zarejestruj i dołącz do społeczności fanów mangi i anime!

Euro 2012

kącik ADHD :)

Euro 2012

Postprzez Helga » 2009-05-13, 15:27

Dla mnie dużym zaskoczeniem jest brak Krakowa, ale wybrane miasta dużo zainwestowały w wypromowanie naszej kandydatury, więc jest uczciwie. Bardzo ciesze się że Gdańsk dostał. Taka duma regionalna. Nie podoba mi sie ta cała gorączka polityczna jakie toczą nasze elity( bez komentarzaz mojej strony).
What you saw at the castle
on that windy night
and what you saw at the bridge last night
How I smiled
Never atter a word to anyone
If you dare speak
I will find
wherever you are
and I will kill you
I will Rip you apart
Crush your bones and eat your flesh
I will drink you blood
I will devour you
Helga
-#
-#

Postprzez Col. Frost » 2009-05-13, 21:10

Mnie wcale nie dziwi nieobecność Krakowa i Chorzowa. Już dawno było powiedziane, że żeby te dwa miasta dostały Euro, Polska musiałaby mieć w puli 6 miast, a nie 4. Chociaż szczerze mówiąc nie rozumiem dlaczego Gdańsk i Wrocław mają być miastami-gospodarzami. Co te miasta mają wspólnego z polską piłką? Raczej tyle co i większość, innymi słowy nie wyróżniają się. Warszawa i Poznań to co innego. Podobnie Kraków i Chorzów. Te cztery miasta to właściwie historia polskiej piłki w pigułce, a ponieważ nie były przygotowane gorzej od kontrkandydatów, moim zdaniem to one powinny móc przyjąć zagraniczne reprezentacje.
Nie rozumiem po co budować od podstaw stadion w Gdańsku, który potem będzie leżał odłogiem (bo kto tam będzie grał? Lechia Gdańsk?), jak można porządnie wyremontować Stadion Śląski, czyli symbol naszej reprezentacji.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Col. Frost
-#
-#

Postprzez Perezz » 2009-05-13, 23:18

Wiesz Frosty... zapewne masz racje. ;-)

Mysle jednak ze w tym przypadku przewarzyly pieniądze jakie zostały włozone w budowe infrastruktury, poza tym tez same projekty - popatrz na Kraków, jesli sie tam nie mieszka to kazdy mysli "Extra, Kraków, ma stadion, baze hotelową, no i samo zaplecze turystyczne..."
Ja sam z doswiadczenia wiem jak wyglada to wszystko na teraz, otóż najwieksza bolaczka Krakowa sa drogi i komunikacja, pomyśl jak to bedzie dla zwykłych ludzi, juz i tak w zatłoczonym z lekka mieście.
Rozumiem tez Warszawe, pomyslec trzeba jak rozładuje sie, rozwiaze problemy komunikacji dla szarego człowieka i kibiców z Europy.:)

Dla mnie w dzien meczu dojazd do pracy to bylby horror-thriller movie.
Na pewno załuje ze nie ma, ze wzgledu na samo piłkarskie widowisko i całą otoczke ME.
Jednak nie dziwie sie tez takiej a nie innej decyzji.

Zobaczymy jak to w praniu wyjdzie. :mrgreen:
Obrazek

Obrazek
Perezz
-#
-#

Postprzez Saya_jin » 2009-05-14, 07:58

jak dla mnie największy lobbing w Polsce:] byłem w Poznaniu, Warszawie, Wrocławiu, Chorzowie i Krakowie.. tylko nie w Gdańsku i jak dla mnie największą porazką systemu jest Poznań - przeciez tam nic nie ma. Podział jest czysto geograficzny i nic tu do gadania nie miała infrastruktóra - przeciez Śląsk to jest najbardziej zurbanizowanym regionem w Polsce z własnym lotniskiem, stadionem - paroma druzynami w ekstraklasie, autostradą z niemiec aż do Krakowa..... do tego boisk treningowych z samych druzyn ekstraklasy i pierwszoligowych jest od zaj****** jak i hoteli. no i komunikacja - kzkgop and pkp w pełnym obrębie. A co do Krakowa to tez tak samo plus najpiekniejsze zabytkowe miasto w Polsce. I jeszcze jedno- te dwa regiony cechują się największą historią rozwoju piłki nożnej w Polsce. Poznań jest wielką pomyłką .. w Gdańsku nie byłem ale tez tego nie widze;/

Zresztą najprawdopodobniej po Euro wyjdą wszystkie przekrety jakie były związane z wyborem miast:]
Saya_jin
-#
-#

Postprzez Col. Frost » 2009-05-14, 13:47

Perezz napisał(a):Wiesz Frosty... zapewne masz racje. ;-)

Oczywiście, że mam :-P

Perezz napisał(a):Mysle jednak ze w tym przypadku przewarzyly pieniądze jakie zostały włozone w budowe infrastruktury, poza tym tez same projekty - popatrz na Kraków, jesli sie tam nie mieszka to kazdy mysli "Extra, Kraków, ma stadion, baze hotelową, no i samo zaplecze turystyczne..."
Ja sam z doswiadczenia wiem jak wyglada to wszystko na teraz, otóż najwieksza bolaczka Krakowa sa drogi i komunikacja, pomyśl jak to bedzie dla zwykłych ludzi, juz i tak w zatłoczonym z lekka mieście.

Nie wiem w Krakowie nie mieszkam i szczerze mówiąc nigdy tam nie byłem. Ale podobno Kraków jest, jako jedyne miasto w Polsce, na jakiejś tam liście najlepszych miast pod względem turystyki na świecie (najlepsza 50-tka czy coś). Więc wydaje mi się, że nie jest tam tak źle.

Saya_jin napisał(a):Podział jest czysto geograficzny i nic tu do gadania nie miała infrastruktóra

Jak to czysto geograficzny? Przecież gdyby Euro było w miastach Warszawa, Kraków, Poznań, Chorzów to miasta byłyby bliżej siebie niż teraz. W sumie nie wiem jaka jest sytuacja z połączeniami drogowymi pomiędzy tymi miastami, ale wydaje mi się, że nie są one takie złe.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Col. Frost
-#
-#

Postprzez Saya_jin » 2009-05-14, 14:34

Jak to czysto geograficzny? Przecież gdyby Euro było w miastach Warszawa, Kraków, Poznań, Chorzów to miasta byłyby bliżej siebie niż teraz. W sumie nie wiem jaka jest sytuacja z połączeniami drogowymi pomiędzy tymi miastami, ale wydaje mi się, że nie są one takie złe.

nie chodzi o połączenia międzymiastowe a o rozmieszczenie geograficzne meczy w Polsce w taki sposób aby większość Polaków nie musiała jechac w jeden region Polski by być na jakimkolwiek meczu. Tak więc masz rozłożenie na PD - Wrocław, na Zach-Poznań, na Pn - Gdańsk i w centrum Warszawe;/ innego wyjscia nie ma bo połączenia między tymi miastami można sobie o kant d*** rozbić :]
Saya_jin
-#
-#

Postprzez Col. Frost » 2009-05-14, 16:12

Aha, w tym sensie. No to wtedy masz rację. Jednak mimo, że najbliżej mam Do Wrocka nadal uważam, że bez niego Euro mogłoby się obyć.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Col. Frost
-#
-#

Postprzez Serafina » 2009-05-15, 08:52

4 miasta które jako pierwsze podpisaly umowy i były wymieniane podczas wyborów państw gospodarzy zostały wybrane i teraz podszas wyborów miast gospodarzy. Nie ma w tym myślę nic dziwnego. Poza tym komunikacja pomiędzy tymi czterema miastami jest naprawde bardzo dobra (jesli patrzeć pod kątem polskich standardów), no może trochę gozej jest na tym polu z Gdańskiem. Wrocław miał napradę dobry projekt stadionu i zagospodarowania przestrzennego jego okolic, poza tym ma bardzo dobrą bazę hotelową i jest nowoczesnym miastem w którym łatwo sie odnaleźć. Poznań natomiast prawdopodobnie najwcześniej ukończy rozbudowę stadionu, poza tym modernizowane sa zarówno ulice jak i trakcje tramwajowe w mieście (niestety na razie wiąze się to z korkami ;/) poza tym komunikacja miejska jest na bardzo wysokim poziomie, do tego bardzo dobre połączenie z Berlinem ( z niemcami) ( rónież Wrocław w tej kwestji - ma dobre połączenie z zagranicznymi państwami). Wawa wiadomo stolica. Co do gdańska ... byłam tam raptem dwa razy, więc nie wiem może chodzi o atrakcyjne połozenie, no i podobno najlepszy z polskich projektów stadionów.
Z jednej strony ciesze się że Euro będzie w Poznaniu ( choć rodowitą poznanianką nie jestem) to ogromna promocja dla miasta i regionu. Z drugiej jednak strony już wyobrazam sobie tłumy ludzi i zatłoczone centrum, oj ciężko będzie z dojazdami do pracy.
Serafina
-#
-#

Postprzez Col. Frost » 2009-05-15, 09:29

Serafina napisał(a):4 miasta które jako pierwsze podpisaly umowy i były wymieniane podczas wyborów państw gospodarzy zostały wybrane i teraz podszas wyborów miast gospodarzy. Nie ma w tym myślę nic dziwnego.

A czy ja mówię, że jest w tym coś dziwnego? Nie. Sam spodziewałem się takiego wyboru. Uważam jedynie, że Kraków i Chorzów to lepsze miasta i tyle.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Col. Frost
-#
-#

Postprzez Saya_jin » 2009-05-15, 09:55

ja tez - pozatym co do Poznania - jako atut nie może być wymieniane ani wybudowane lotnisko, ani tez szybka budowa stadionu bo np w Chorzowie stadion "już jest" i wystarczy zrobić zadaszenie and drobny remont a w Katowicach jest przecież miedzynarodowe lotnisko :] dodaj do tego A4 i masz centrum logistyczne że głowa boli - i tez na miejscu:] Poznań pod tymi argumentami wygląda jak jeden wielki przekręt gospodarczo-sportowy :P

a o zaletach Krakowa to nawet nie trzeba pisać :]
Saya_jin
-#
-#

Euro 2012

Postprzez CocoChanels » 2009-07-16, 14:59

Nawet je¿eli wygraj± W³osi, to trzeba i¶æ za ciosem i staraæ siê o EURO 2016, nauczeni na b³êdach, pewnie lepiej przygotowani, mo¿enawet bez Ukrainy? Trzeba próbowaæ, bo na organizacji takiej imprezy jeszcze nikt nie straci³.
CocoChanels
-#
-#

Postprzez Helga » 2009-07-16, 15:36

Dobrze mawiasz, ale zyskowne dopiero bedzie ta impreza za kilka lat.

W obronie Gdańska.
-Dobra kolej
-Jedno lotnisko w Gdańsku i prawdopodobne połaczenie skm z Gdyńskiego lotniska(może będzie bardziej rozbudowane) z torami kolejowymi, któe bedą prowadzić do Rebiechowa. Tego nie jestem pewien.
- Jeden i drugi port
- Sopociania mają rozbudować port dla jachtów. nie wiem jak teraz jest z tą inwestycją
- droga szybkiego ruchu poza trójmiastem, ale nie wystarczająca jest. -Trzeba poczekać,aż Gdańszczanie rozbudują Slowackiego i coś tam jeszcze.
- Doświadczenie w dużych imprezach. Ostatnio do samej Gdyni przybyło 2,5 mln ludzi. Tak mówili w telewizji i prasie.
- całkiem niezła baza hotelowa.

Najgorzej bedzie z inflastrukturą wokół stadionu i polskie drogi nieszczęsne.
on that windy night
How I smiled
If you dare speak
I will find
wherever you are
and I will kill you
I will Rip you apart
I will drink you blood
I will devour you
Helga
-#
-#

Postprzez Col. Frost » 2009-07-16, 21:29

Oj ludzie ludzie. Co wy z tymi Włochami? Na prawdę dowiedzcie się czegoś zanim zaczniecie pisać na forach. Po pierwsze od 2016 roku na ME będą już grały 24 drużyny. Więc, jeżeli nie możemy zrobić Euro dla 16 drużyn to zapomnijcie o 24.A poza tym termin zgłaszania kandydatów do Euro 2016 upłynął 9 marca tego roku. Kandydaci to:
- Szwecja i Norwegia
- Francja
- Włochy
- Turcja
Rachunek jest prosty. Jak nie w 2012 roku to z pewnością nie w pierwszej połowie tego stulecia.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Col. Frost
-#
-#

Postprzez Helga » 2010-02-07, 13:43

Poszło rozlosowanie grup na Euro 2012

Grupa A - Niemcy, Turcja, Austria, Belgia, Kazachstan, Azerbejdżan.
Grupa B - Rosja, Słowacja, Irlandia, Macedonia, Armenia, Andora.
Grupa C - Włochy, Serbia, Irlandia Północna, Słowenia, Estonia, Wyspy Owcze.
Grupa D - Francja, Rumunia, Bośnia i Hercegowina, Białoruś, Albania, Luksemburg.
Grupa E - Holandia, Szwecja, Finlandia, Węgry, Mołdawia, San Marino.
Grupa F - Chorwacja, Grecja, Izrael, Łotwa, Gruzja, Malta.
Grupa G - Anglia, Szwajcaria, Bułgaria, Walia, Czarnogóra.
Grupa H - Portugalia, Dania, Norwegia, Cypr, Islandia.
Grupa I - Hiszpania, Czechy, Szkocja, Litwa, Liechtenstein.

Moje komentarze:
Grupa A- Dosyć ciekawa ze względu na pojedynek Niemcy i Turcja. Belgowie i Austriacy powinni być daleko w tyle.
Grupa B- Dużo w tej grupie może się zdarzyć. Nasi sąsiedzi z południa mogą przeszkodzić Rosjanom w zdobyciu pierwszego miejsca. Irlandia będzie wielka niewiadomą.
Grupa C- Bardzo silna grupa. Irlandia Północna zawsze była nieprzewidywalna, a pojedynek Słowenii z Serbami będzie arcyciekawy. Włosi mają starzejący się skład, więc nie zdziwiłbym gdyby nie wyszli z grupy.
Grupa D- Francuzi mają twardy orzech do zgryzienia. Bośniacy będą już mieli dojrzały skład, a Rumunia może nie jest tak dobra jak kiedyś, ale nadal bedzie się liczyła. Stawiam tez ,ze albania ugryzie gdzieniegdzie punkty faworytom. Silna grupa.
Grupa E-Głównie będa sie pojedynkowali Szwedzi Holendrzy, ale kto wie czy Suomi i Madziarzy nie będa sprawiali kłopotów.
Grupa F- Bardzo wyrównana jest pierwsza trójka. ciekawa grupa.
Grupa G- Powiedziałbym grupa śmierci.
Grupa H- Portugalia powinna zajac pierwsze miejsce. Dania i Norwegia nie są tak silne jak kiedyś.
Grupa I- pierwsza trójka powinna zdobyć komplet punktów. Czesi mają kryzys teraz, więc Szkoci może wyjdą z grupy na drugim miejscu. Przez te 2 lata może dużo się zmienić.

Fajny był występ Audiofeels.
on that windy night
How I smiled
If you dare speak
I will find
wherever you are
and I will kill you
I will Rip you apart
I will drink you blood
I will devour you
Helga
-#
-#

Postprzez Col. Frost » 2010-02-07, 14:27

Ja mam troszeczkę inne zdanie:

Grupa A - Niemcy znowu będą dominować i spokojnie (jak zwykle zresztą) awansują na Euro. Drugie miejsce zajmie prawdopodobnie Turcja, bo nie wierzę w nagle przebudzenie się Belgii, a Austria... cóż wiadomo.
Grupa B - Według mnie najsłabsza grupa. Rosjanie już w eliminacjach na mundial mieli sporo problemów, skutkiem czego w barażach ograli ich Słoweńcy i Zborna do RPA nie pojedzie. Myślę, że bum spowodowany wpakowaniem w rosyjski futbol kupy kasy już minął i sukcesu z Euro 2008 długo nie powtórzą. Słowacja najprawdopodobniej również nie będzie tą samą drużyną co w ostatnich eliminacjach. Pozostaje Irlandia, która od kilku lat gra na równym poziomie, ale ciężko mi sobie ich wyobrazić jako zwycięzców grupy.
Grupa C - Grupa, w której dominować będą aktualni mistrzowie świata. Jedynym znaczącym przeciwnikiem będzie Serbia, ale i jej daleko do poziomu Squadra Azzurra.
Grupa D - Tu możemy być świadkami ciekawego pojedynku. Jeżeli trójkolorowym znowu nie pomoże jakaś "ręka boga" to może Rumuni zrobią jakąś niespodziankę. W Szwajcarii zajęli wyższą pozycję niż Francuzi.
Grupa E - Jedna z najciekawszych grup. Pojedynek Trzech Koron i Pomarańczowych uzupełni jeszcze obecność reprezentacji Finlandii, która w dwuch ostatnich eliminacjach zabrała punkty wielu mocarzom.
Grupa F - Ciekawa grupa tylko ze względu na rywalizację, która rozegra się między Chorwatami i Grecją. Niestety na boisku nie będzie na co popatrzeć. Grecy nie grają widowiskowej piłki, ale nie pozwolą Chorwatom na pokazanie ich kunsztu. O Izraelu czy Łotwie nie ma co mówić. Będą walczyć o trzecie miejsce.
Grupa G - Kolejna grupa, która może przebiegać pod dyktando jednej drużyny. Anglia jest absolutnym faworytem, chociaż nie lekceważyłbym Szwajcarii, w której jest sporo utalentowanej młodzieży (MŚ U-17).
Grupa H - Druga bardzo interesująca grupa. Rywalizacja Portugalii z Danią będzie chyba najciekawszą w całych eliminacjach. Do tego mamy jeszcze Norwegów, którzy potrafią się przebudzić i pokazać wysoki poziom.
Grupa I - Chyba najciekawsza grupa, pod warunkiem, że Czesi jak zwykle podniosą poziom na Euro (jakoś zawsze na Mundial brakuje im sił lub chęci). Trzy mocne drużyny, bo Szkocja również potrafi pokazać się z mocnej strony. Do tego dochodzą Hiszpanie, którzy (według mnie) są w tej chwili najlepszą europejską ekipą.

Jeżeli mógłbym jakoś podsumować losowanie to powiem, że gracze będą mogli wygrać trochę grosza u bukmacherów. Sporo meczów będzie miała wyraźnych faworytów i nie mówię o konfrontacjach z zespołami z 5 i 6 koszyka. I jakoś nie mogę przekonać się do nazywania grup literami. Cyfry bardziej mi się podobały. Litery są odpowiednie dla turnieju finałowego ;-)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Col. Frost
-#
-#

Powrót do Sport