Witaj Gość

Zaloguj się lub Zarejestruj i dołącz do społeczności fanów mangi i anime!

Nauka japońskiego

o tym co dotyczy Kraju Kwitnącej Wiśni

Postprzez megirosa » 2010-01-07, 21:49

a skosy? xD
megirosa
-#
-#

Postprzez Keii » 2010-01-08, 12:04

Chciałbym usłyszeć, że 'gramatyka jest prosta' po zobaczeniu przez osobę, która to mówi ośmiokrotnie złożonych zdań, gdzie ciężko w ogóle wywnioskować kto do kogo i o czym mówi :)
The you who believes will come
Someday we two shall meet
Until the time when we can feel ends
I can feel your warm hands

Obrazek
Keii
-#
-#

Postprzez Neko-hime » 2010-01-24, 10:06

megumi_rose napisał(a):a skosy? xD

Przykład:
Spoiler:
Najpierw ta dłuższa, od prawej do lewej. Więc w sumie to nie wiem, czy jest jakaś zasada dotycząca skosów...
Keii napisał(a):Chciałbym usłyszeć, że 'gramatyka jest prosta' po zobaczeniu przez osobę, która to mówi ośmiokrotnie złożonych zdań, gdzie ciężko w ogóle wywnioskować kto do kogo i o czym mówi :)
Poproszę o taki przykład ^^
Neko-hime
-#
-#

Postprzez Keii » 2010-02-01, 11:35

これから三年間も毎日こんな山登りを朝っぱらからせにゃならんのかと思うと暗澹たる気分になるのだが、ひょっとしたらギリギリまで寝ていたおかげで自然と早足を強いられているのかもしれず、ならばあと十分でも早起きすればゆっくり歩けるわけだしそうキツイことでもないかと考えたりするものの、起きる間際の十分の睡眠がどれほど貴重かを思えば、そんなことは不可能で、つまり結局俺は朝の運動を継続しなければならないだろうと確信し暗澹たる気分が倍加した。
Proszę bardzo :)

Obrazek
Keii
-#
-#

Postprzez Neko-hime » 2010-02-17, 15:34

Wiesz co... próbowałam to przetłumaczyć, ale są tu formy gramatyczne, których jeszcze nie znam. Poza tym natchnęłam się na to zdanie w Internecie xPP Więc zburzyło mi to koncepcję samodzielnego tłumaczenia xD
Neko-hime
-#
-#

Re: Nauka japońskiego

Postprzez Hachi » 2010-03-26, 20:13

Ja od nowego roku będę chodziła na kurs japońskiego .. myślę,że z takich stronek się nie nauczysz.
"Ten chłopak powiedział mi kiedyś .. płacz i ucieczka niczego nie zmieni. Nieważne w jak tragicznym położeniu się znajdujemy,głęboko w myślach nadal musimy widzieć błękitne niebo."
Hachi
-#
-#

Postprzez Milo » 2010-05-19, 20:35

Też miałam się zapisać na japoński ale niestety w okolicy nie ma takiej możliwości..
Dlatego uczę się na razie sama, Hiragany trochę znam.. (dopiero zaczynam więc jeszcze się nauczę więcej). A pojedynczych słów znałam bardzo dużo już wcześniej dzięki anime ;)
Obrazek

Pokój, miłość, empatia.
Milo
-#
-#

Postprzez skim » 2010-05-22, 22:39

Nie masz z kim pouczyć się japońskiego, polecam http://www.niemamzkim.pl/
skim
-#
-#

Postprzez Milo » 2010-05-23, 12:12

Ja uczę się z http://benkyo.pl/
Obrazek

Pokój, miłość, empatia.
Milo
-#
-#

Postprzez Futabas » 2010-05-24, 20:59

Nie wiedziałam, że kiedyś nadejdzie czas, w którym mi się będzie chciało uczyć japońskiego, ale jednak nadszedł :P.
Popchnęła mnie chęć pogrania sobie w H Games >xP. Większość z gier, w które chcę sobie popykać i które pościągałam nie jest przetłumaczona na eng i tu pojawia się mój problem. Póki co nauczyłam się hiragany, katakany i tych wszystkich dopierdków do nich. Cienko idzie mi pisanie, bo mało je ćwiczę, ale za to jakoś czytam (bo na tym mi głównie zależy) xD. Nie spodziewałam się tego, ale nawet mnie wciągnęło. Szczególnie miło się uczy słówek, bo sporo z nich się obiło o uszy podczas oglądania anime... a jaka satysfakcja gdy to działa w drugą stronę xD. Niedługo polezie pomału kanji i nieszczęsna gramatyka. Pewnie późniejsze przechodzenie gry ze słownikiem będzie zajmować sporo czasu, ale motywacja do zobaczenia na własne gały scenek np. z "They are my noble masters" jakoś mnie pchnie do przodu >xP. Mam nadzieję, że język w tego typu gierkach nie jest zbyt skomplikowany, więc... byle wytrwać i nauczyć się jakichś podstaw :P.
Futabas
-#
-#

Postprzez FurryThales » 2010-05-25, 01:46

Futaba, ile czasu zajęło Ci nauczenie się hiragany i katakany? Z netu brałaś jakieś lekcje, kursy, czy z jakiś książek? Jak wspomniałaś o ero grach to przypomniałem sobie, że też w tym celu miałem się japońskiego uczyć, jednak wyszło jak zawsze ^^"
FurryThales
-#
-#

Postprzez Milo » 2010-05-25, 13:17

Ja też uczę się w większości dla gier czy anime (może raczej nie dla ale dzięki anime).
Futabas, podziwiam. Tylko pozazdrościć, że tyle umiesz.
U mnie chyba już lepiej z mówieniem jest niż pisaniem, zawsze jakiś zwrot, zdanie się w anime usłyszy. Choć takie uczenie żadną sztuką nie jest.
Obrazek

Pokój, miłość, empatia.
Milo
-#
-#

Postprzez Keii » 2010-05-25, 18:10

FurryThales napisał(a):Futaba, ile czasu zajęło Ci nauczenie się hiragany i katakany? Z netu brałaś jakieś lekcje, kursy, czy z jakiś książek? Jak wspomniałaś o ero grach to przypomniałem sobie, że też w tym celu miałem się japońskiego uczyć, jednak wyszło jak zawsze ^^"

Najlepsze miejsce do nauki kany.
Kwestia dwóch tygodni, jeśli nie poświęca się na to całego wolnego czasu.

Obrazek
Keii
-#
-#

Postprzez Futabas » 2010-05-25, 18:37

Milo, nie przesadzajmy, hiragana i katakana to tylko sam początek kursu na większości stronek w necie, ale początki są z reguły niestety najbardziej wnerwiające xD.
FurryThales, nauczenie się tego zajęło mi dwa dni, ale wcześniej już miałam z tym styczność, więc to nie była nauka od zera xD. Z tym, że trza było sobie przysiąść solidnie i mieć kilka godzin wyciętych z życia. Kiedyś sobie tak skubałam po kawałku, ale niezbyt efektywne to było, bo sporo krzaków się ulotniło z głowy. A korzystać można tylko z internetu, stron do nauki jest całkiem sporo. W tym temacie ludzie podali dobre :). Z japonka.pl przepisałam sobie krzaki do zeszytu, później było realkana.com (w pytkę jest ta strona, można sobie poćwiczyć pamięć bez smarowania po zeszytach), a na koniec pisałam sobie po prostu jakieś słowa i zwroty w hiraganie i po jakimś czasie sprawdzałam czy umiem to przeczytać. Na wszelki wielki dobrze sobie codziennie powtórzyć info, przynajmniej dłużej w głowie posiedzi. W tym celu sobie chętnie skorzystam z linku, który Keii tu zarzucił :).
Futabas
-#
-#

Postprzez megirosa » 2010-05-25, 20:27

a tak co do uczenia się z anime - mając lekcje z Japonką przekonałam się, że sporo tam wyrażeń, których normalnie to się nie używa xD
megirosa
-#
-#

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Japonia