Witaj Gość

Zaloguj się lub Zarejestruj i dołącz do społeczności fanów mangi i anime!

Metallica

o tym co warto/nie warto posłuchać .

Metallica

Postprzez plonacyKoth » 2009-12-19, 17:04

Metallica jest metalowym (dawniej thrash metalowym) zespołem założonym w Los Angeles (USA) w 1981 roku przez Jamesa Hetfielda i Larsa Ulricha. Grupa jest uważana za najlepszy i najbardziej wpływowy zespół thrash metalowy lat 80. oraz najbardziej innowacyjny zespół metalowy drugiej połowy lat 80. i lat 90. Wraz z Megadeth, Anthrax i Slayerem zaliczana jest do wielkiej czwórki thrash metalu.

Dzięki pierwszemu albumowi Metalliki o nazwie Kill ‘em All grupa została uznana za twórcę nowego stylu - thrash metalu. W 1984 zespół wydał płytę Ride The Lightning, a w 1986 Master of Puppets, która przez niektórych krytyków określana jest jako najlepszy album heavymetalowy wszech czasów. Jest to zarazem ostatni album zespołu nagrany z basistą Cliff Burton, zmarłym 27 września 1986 w wypadku autokarowym. Pozostali członkowie Metalliki rozważali rozwiązanie zespołu, ale postanowili kontynuować granie, nowym basistą został Jason Newsted, co w 1988 roku zaowocowało nagraniem czwartej płyty studyjnej …And Justice For All.

W 1991roku zespół wydał swój najpopularniejszy album pt. Metallica (nazywany również Czarnym Albumem), który jako pierwsza płyta Metalliki osiągnął 1. pozycję na liście „Billboardu” w Stanach Zjednoczonych, następnie wydane zostały płyty: Load (1996), Reload (1997) i Garage Inc. (1998). W 1999 roku ukazał się album/film koncertowy S&M (Symphony & Metallica), który jest zapisem koncertu Metalliki razem z Orkiestrą Symfoniczną z San Francisco, dyrygowaną przez Michaela Kamena.
W styczniu 2001 Jason Newsted opuścił grupę.

W kwietniu zespół rozpoczął nagrania do kolejnego albumu studyjnego, ale przerwał je już w lipcu, ponieważ James Hetfield udał się do kliniki odwykowej wraz z niektórymi członkami zespołu, w której przebywał do grudnia. Praca nad albumem została wznowiona dopiero w maju 2002, by wreszcie w 2003 zaowocować wydaniem St. Anger. Wszystkie partie gitary basowej zostały nagrane przez producenta albumu, Boba Rocka, ale jeszcze na kilka miesięcy przed wydaniem płyty nowym basistą Metalliki został Robert Trujillo. Kolejny album studyjny - Death Magnetic - został wydany 12 września 2008 roku.

Metallica sprzedała ponad 100 milionów albumów na całym świecie, wliczając w to ponad 57 milionów w samych Stanach Zjednoczonych. Zespół jest sklasyfikowany na 3. pozycji listy Najlepszych Zespołów Metalowych Wszech Czasów sporządzonej przez MTV oraz na 5. pozycji listy 100 Najlepszych Artystów Hard Rocka sporządzonej przez VH1.

Obecny skład zespołu:
James Hetfield - wokal, gitara rytmiczna
Lars Ulrich - perkusja
Kirk Hammett - gitara prowadząca, chórki
Robert Trujillo - bass, chórki

Oficjalna strona: http://www.metallica.com/

Dyskografia:
Kill 'Em All (1983)
Ride the Lightning (1984)
Master of Puppets (1986)
...And Justice for All (1988)
Metallica (1991)
Load (1996)
Reload (1997)
St. Anger (2003)
Death Magnetic (2008)

Spoiler:

Źródło: last.fm, Wikipedia

Co sądzicie na temat Metalliki? Ja słucham tego zespołu od ponad roku i po prostu się zakochałem w ich muzyce :) Pięć pierwszych albumów - są najlepsze, reszta mieści się w granicach przeciętności.
plonacyKoth
-#
-#

Postprzez Helga » 2009-12-19, 17:22

Byłem na ich koncercie 2004 w Chorzowie. Z przyczyn finansowych i innych nie było mnie na dalszych. Życie. mój kolega co chwile na nich jedzie. Nawet był na Praskiego koncertu. Zamierzam pojechać na czerwcowy spektakl.

Ulubione piosenki. Jest ich dużo, ale do tych mam największy sentyment:
http://www.youtube.com/watch?v=S5TnPjOd_To
http://www.youtube.com/watch?v=7PpYBBjYav0
What you saw at the castle
on that windy night
and what you saw at the bridge last night
How I smiled
Never atter a word to anyone
If you dare speak
I will find
wherever you are
and I will kill you
I will Rip you apart
Crush your bones and eat your flesh
I will drink you blood
I will devour you
Helga
-#
-#

Postprzez plonacyKoth » 2009-12-19, 18:08

Ja niestety w czerwcu nie pojadę. Żałuję, bo lubię pozostałe zespołu z Wielkiej Czwórki Thrashu. Pocieszam się, że może jeszcze raz wpadną do Katowic lub Chorzowa... :)
plonacyKoth
-#
-#

Postprzez Teknometalman » 2009-12-19, 18:21

Ja Metallikę słyszałem mając już 3 lata. Pamiętam jak widziałem w TV teledysk The Unforgiven. Mają wiele świetnych utworów, a najlepsza płyta to czarny album.
Bloodshot eyes - metal skin
Serpents tongue - dagger claws
Dragon wings - crooked horns
K.I.N.G
Teknometalman
-#
-#

Postprzez plonacyKoth » 2009-12-20, 15:32

Ach, czasy kiedy Metallikę puszczali w TV w porze obiadowej dawno minęły... Niedawno na VH1 oglądałem program Monografia {czy jakoś tak} i pokazywali tam teledyski Metalliki. A tak oprócz tego to już nie widziałem Mety na żadnym innym kanale. No chyba, że MTV World Stage, ale co to jest 30 minut z kilku koncertów w Europie... Oprócz Nothing Else Matters i Whiskey in the Jar już więcej nie ośmielą się puścić ;)
plonacyKoth
-#
-#

Postprzez Teknometalman » 2009-12-20, 16:01

W radiu też dosyć rzadko słychać Metallicę. Ostatnimi czasy pamietam, że leciało One, The Unforgiven, Nothingg Else Matters i jeszcze jakiś kawałek około 4 minutoqy, którego tytułu nie znam, a w dyskografii nie mogłem znaleźć.
K.I.N.G
Teknometalman
-#
-#

Postprzez plonacyKoth » 2009-12-20, 16:03

W Radiu Zet ostatnio słyszałem The Unforgiven! xD
plonacyKoth
-#
-#

Re: Metallica

Postprzez Kira » 2010-03-07, 19:28

Kiedy wychodziło Death magnetic trochę w radiu leciała Metallica.
Miałam jechać na koncert w tym roku, ale prawdopodobnie nie pojadę :-<
Bardzo chciałabym ich usłyszeć na żywo kiedyś. Może następnym razem się uda.
When I play rock paper scissors, I always choose rock. Then when somebody claims to have beaten me with their paper I can punch them in the face with my already clenched fist and say, oh sh*t, I’m sorry, I thought paper would protect you!
Kira
-#
-#

Postprzez Teknometalman » 2010-03-16, 15:31

Kira - jeżeli chodzi o Sonisphere Festival, to też się nie pojawię, a żałuję, bo taki skład raczej się nie powtórzy.
K.I.N.G
Teknometalman
-#
-#

Postprzez Helga » 2010-03-16, 16:21

Moja osoba też. Nie wiem czy pójdę nawet na Heinekena( Casabian i Massive attack). To zależy ile zarobie.
What you saw at the castle
on that windy night
and what you saw at the bridge last night
How I smiled
Never atter a word to anyone
If you dare speak
I will find
wherever you are
and I will kill you
I will Rip you apart
Crush your bones and eat your flesh
I will drink you blood
I will devour you
Helga
-#
-#

Postprzez Ameria » 2010-04-19, 20:26

Ach... Metallica... Uwielbiam "Sad but true", "Master of puppets" i Fade to black". Myślałam, że uda mi się pojawić na koncercie w Warszawie, ale nie mam z kim jechać... Wieelkaa szkoooda :4:
"Życie to ostry miecz, na którym Bóg napisał: WALCZ, KOCHAJ, CIERP

Obrazek
Ameria
-#
-#

Postprzez Raja » 2010-05-24, 23:47

Ameria, na miejscu na pewno poznalabys wielu przyjaciol nowych albo bys zobaczyla ilu Twoich znajomych nieoczekiwanie tam pojechalo :P

ja mam bilet od stycznia, kochany braciszek mi kupil <3
Obrazek
Obrazek
Raja
-#
-#

Powrót do Muzyka